Ní Hao!

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Esther

02 September 2008 | China, Shanghai

Hey iedereen,

Op veler verzoek heb ik toch maar even een site aangemaakt zodat iedereen die wil op de hoogte kan blijven! (+scheelt mij weer 10x hetzelfde mailtje te sturen :D )

Ok! IK BEN GISTEREN IN SHANGHAI AANGEKOMEN! Hoezo cultuurschok :). Dit is pas echt anders hier.. eigenlijk kun je je het niet voorstellen. Zelfs in Thailand kun je je makkelijker redden, omdat mensen daar redelijk engels spreken of je in ieder geval begrijpen. Hier kom je nergens zonder een beetje Chinees te praten (of aan te wijzen in je vertaalboekje; ook effectief :D ). Ik ben daarom maar snel achter Chinese les aangegaan en heb net 2 uur geleden mijn 1e les gehad. T'is bijna (of helemaal) lachwekkend als ik iets zeg. Vanuit mijn perspectief klinkt het gewoon nergens naar en je moet vreselijk bezig zijn met de intonatie. Dit, omdat de woorden een betekenis van de toon mee krijgen. Zo hebben de woorden ma, má, mà (en alle ma's met andere dakjes etc die je kunt bedenken) allemaal een andere betekenis. En dat geld voor elk ander woord! Uitspraak is dus heel belangrijk en daar gaan we ons de eerste 2 weken op focussen.

Voor de rest is het Universiteitencomplex enorm groot. Het lijkt een 'stad' in een stad met winkeltjes en alles. Je hebt hier dus zeker een fiets nodig en die heb ik vandaag geregeld. Een splinternieuwe voor 165 kuai (=16,50). Het is natuurlijk geen gazelle, maar het fiets, ondanks de grootte ervan. Ze hebben hier namelijk geen westerse formaten fietsen, alles klein. Ik kom dus ongeveer met mijn knieen boven het stuur uit :D, maar het is beter dan lopen! Haha..

Tot nu toe 2 college's gevolgd. We kunnen nu allerlei vakken gaan volgen (=course-shopping) en over 2 weken moet ik een keuze maken. Het appartement is trouwens heel goed. Ik heb mijn eigen kamer + douche en toilet. Dus ik denk dat ik het hier wel even vol kan houden.

Ik denk dat dit het wel was voor nu.. Het is even omschakelen; vanauit het mooie, zonnige en vriendelijke thailand met Row naar een wereldstad vol Chinezen, maar volgens mij gaat me dit goed bevallen! Het wordt een geweldige ervaring en ik probeer jullie op de hoogte te houden.

Zaí jián! (tot ziens)

Esther Xx

• 02 September 2008 - 17:23

Mama:

He Esther, heel leuk deze site. We zullen de link even doorsturen naar anderen. Kijk je wel goed uit tijdens het fietsen daar in die drukken stad? Kus, mam

• 02 September 2008 - 17:52

Naomi :

wat leuk dat je het zo naar je zin hebt:) ik kan me echt niet voorstellen hoe china eruit??

wat is het mooi in Thailand(als ik de foto's zie krijg ik meteen weer zin in de zomervakantie;))!!

goetjes van Koop,Monique, Pamela en naomix

• 02 September 2008 - 18:04

Anne:

Bakkertie! Wat een verhalen alweer .. kneiters mooie foto's van de vakantie in Thailand!! Ik kijk uit naar je volgende verhaal. Enjoy your stay in Shanghai baby! Tot over een paar maandjes. Dikke kus

• 02 September 2008 - 18:09

Yvonne:

He lieve Es!!

Wat superleuk dat je deze site hebt!! Kunnen we het goed bijhouden!! Joehoe! Wat ook een prachtige foto's trouwens!! Heerlijk!
    En Marsie komt ook heb ik begrepen! Super tof!
    Nou ik zal jullie zeker in de gaten houden en als jullie er weer zijn gaan we even een reunietje doen he!! hehehe
    Heeeeel veeeeeel plezier nog en geniet met volle teugen!

Dikke Kus Yvonne

• 02 September 2008 - 18:46

Pappa En Monique:

Wat Super deze site. Goh wat hebben we met je meegeleefd en doen we nog. We zijn supertrots dat je dit allemaal maar in je eentje doet. Een wereld meid! Hoe is het weer in Shanghai? Hier is het hopeloos. We krijgen vrijdag weer kijkers voor het huis dus we houden je op de hoogte! Heel veel plezier en be careful.

Veel liefs van Papsky en Monsky xx

• 02 September 2008 - 18:55

Nicole:

veel succes meisje ent schrijfs

namens alle kleijnentjes

• 02 September 2008 - 19:33

Bas:

Bakker! Supermooi dat je een blog hebt! Hier in Grunn is het vandaag ook begonnen, bijna allemaal onbekenden over :( Gelukkig is Alex er nog wel, maar kunnen we niet onze vaste groep vormen omdat jij en Rowald zo nodig het eerste semester weg moesten ;) Wat ik me wel afvraag, hebben alle Chinezen daar ook vlaggetjes op hun Loeki fietsen?

Hee meid, veel plezier en succes en ik hou je in de gaten!

xx Bas

• 02 September 2008 - 21:08

Marinus:

heeeejj mevrouw bakker,

leuk verhaal!! ik zeg stuur mij ook een fiets. 16,50 in china is je euro een daalder waard Ideaaall!

maar ik dacht dat jij geen webpagina (waarbenjij) aan zou maken. hahaha.

wekt frustratie op omdat ik hier in assen zit.

maar hier gebeurt ook van alles dat wil je niet weten, gister waren de dopsleutels bij de gamma in de aanbieding. dak ging eraf in de drentse hoofdstad. en laatst scheen een keer de zon, wat was dat ook een goddelijk moment.

maar genoeg gezegd, ik zeg enjoy, ce chi wong zengh ho noh. jij moet weten wat dat betekent.

gegroet, marinus

• 03 September 2008 - 07:00

Marloes:

Zelfs je eigen toilet, ideaal! Dus geen huisgenoten die de boel onderschijten :D

Nou meid geniet ervan! Ik hoop dat je binnenkort een beetje aanspraak hebt met de bevolking :p hahah! En ik vind je foto's van Thailand moooooooi!

Ik kijk uit naar je volgende verhaaltie!
    Kus Marloes

• 03 September 2008 - 11:24

Co:

Ha Bakkie!
    Wat een ontzettend toffe foto's zeg van Thailand! Die cultuurschok in China kan ik me goed voorstellen, ik had er al een kleintje te pakken nl, wat moet jij dan wel niet hebben!! Ik volg jou vanuit Finland, heeft Row ook een site?

Spreek je! Liefs Co X

• 03 September 2008 - 12:40

Mama En Reymundo:

Even tussen alles door een berichtje vanaf kantoor. Je hebt het vast druk met alle berichtjes te lezen, wat een reacties al, heel leuk. Ben je al uit de mexicaanse klas gestapt? Of je moet natuurlijk ook nog mexicaans willen leren. knuffels mam en Rey

• 03 September 2008 - 18:51

Jolijn:

Leuk dat je mij ook hebt toegevoegd. Ik wist dat je deze plannen had, maar je gaat ze nu dan ook echt realiseren. heel veel plezier, ik hoop dat je veel wijze chinese woorden leert.

• 03 September 2008 - 19:36

Rey En Mam:

Je kunt foto's bijplaatsen hoor.
    groetjes.

• 04 September 2008 - 08:22

Carmen:

Hoi Esther, hier een groet uit Bork. Je mama zit naast mij om mij de weg te wijzennaar jouw site. Hoe heb je het daar en hoeveel kilometers heb je al op je fietsje afgelegd?
    Op tv zag ik beelden van Thailand gezien en moest gelijk aan jullie denken en heb daarna gelijk een belletje naar Assen gedaan. Maar alles is goed gekomen hoorde ik, gelukkig maar.
    Nou meid, ik zal regelmatig op jouw site kijken en een berichtje sturen. Groet Carmen en natuurlijk Wouter.

• 05 September 2008 - 17:33

Kiddy!:

Hay Bakkert.!
    jah late sjaak reactie ..maar ook ik heb een leven, check ewaarbenik-groninge-hijken. Ja en daar gebeuren zaken die Gerding niet eens heeft opgenoemd in de krabbel hierboven. Die klanken..knettergek zul je ervan worden...maar houd het simpel. Dankjewel en OFjebleift en je komt een heel eind!!

Succes over daar...ik ga op naar het volgende verhaal en dan gooi ik ook weer een bericht op mijnwaarbenikniet nl.

ADIOSS AMIGOOSS>..!!! (K)

• 07 September 2008 - 10:17

Grietje:

hoi meis alles goed daar.ik heb de foto's f bekeken het is daar wel heel mooi zeg ik had een hele andere voorstelling er van.kijk maar wel heel goed uit in die grote stad
    en je eet al met stokkies ha ha grappig
    ik hoop dat je die poppetjes voor je kamer wel leuk vind .die dingen komen uit tailand. nog drie weken en dan gaat gerard trouwen,dus dan is het hier weer een drukte van jewelste.maar wel gezellig. nu stop ik er mee heel veel leer plezier en een dikke kus en knuf van deze kant. doeiiiiiiiiiiii

• 07 September 2008 - 12:08

Mark En Mirjam:

Hé Esther! Leuk dat we je zo een beetje kunnen volgen! In Thailand erg naar jullie zin gehad zo te zien..en nu in Shanghai..spannend allemaal! We wensen je heel veel plezier en succes daar!
    De baby is nog niet geboren..we houden je op de hoogte!
    Groetjes Mark, Mirjam en San